Број 2208 понеделник, 16 октомври 2006


  На прво место

   

 

Државата ќе ја плати изградбата на куќата на семејството Трајковски

Собранието вчера ги усвои измените на Законот за правата на претседателот и неговото семејство по престанување на функцијата. Со споменатите законски измени државата е должна да ги покрие трошоците за изградба на куќата на семејството на трагично загинатиот претседател Борис Трајковски.

Според постојното решение, пак, семејството на претседателот има право на сопственост на градежно земјиште за изградба на семејна куќа, со регулиран надомест за уредување градежно земјиште. За децата на претседателот новите законски корекции предвидуваат, покрај правото на стипендија во земјата или во странство, државата да ги покрива и другите трошоци за школување - таксите за пријавување, сместување, исхрана, патните трошоци и здравственото осигурување. (О.В.)

© 2001 Утрински Весник, сите права задржани