Број 2208 понеделник, 16 октомври 2006


  Свет


Телевизиска снимка од атомската проба на Северна Кореја

ОН изгласаа санкции за Северна Кореја
Резолуцијата им овозможува на земјите да го стопираат товарот што оди кон и од Северна Кореја за да проверат дали има оружје


Бан Ки-Мун

Бан Ки-Мун избран за нов генерален секретар на ОН
Ки-Мун е прв азиски лидер откако У Тант од Бурма ги водеше ОН од 1961 до 1971 година


Антифранцуски протести пред конзулатот на Франција во Истанбул

Ширак и се извини на Турција за законот за геноцидот врз Ерменците
Француското МНР соопшти дека не го поддржува нацрт -законот опишувајќи го како непотребен


Британски војник на задача во Ирак

Британците го поддржуваат воениот командант за повлекување од Ирак
Блер ги поддржува коментарите на Данат, но британската стратегија е војниците да се повлечат откако ќе биде завршена работата

© 2001 Утрински Весник, сите права задржани