Број 2208 понеделник, 16 октомври 2006


  Шарена страница

   

 

Победа на Тамара и Врчак на „Макфест 2006“

На 21. издание на „Макфест 2006" победија Тамара и Врчак, кои ја изведоа композицијата „Седмо небо"
Тамара и Врчак на завчера одржаното макфестовско финале го освоија првото место со „Седмо небо", песна потпишана од Раде Врчаковски. Второто место и награда за интерпретација ч припадна на Александра Пилева која ја изведе песната на Весна Малинова и Дарко Тасев - „Сребрени војници", додека на третото место, според публиката во Домот на културата „Ацо Шопов" во Штип, се пласира некогашниот член на групата „Магија", Зоран Стаменковски, со песната на Јован Јованов и Елвир Мекиќ - „Се на свое место".

Понатаму, наградувањето ги испочитува и следните категории: наградата за текст ја доби Огнен Неделковски за стиховите на „Солза по солза", најдобро аражманско решение е на Давор Јордановски во песната „Баш е", додека наградата за сценски настап ч припадна на Маја Вукичевиќ.

Соња Левкова е прогласена за најуспешен дебитант, додека најслушана песна меѓу два фестивала е „Цветај расцветај" што ја изведе Ѓоко Таневски.

Инаку, во шоу-програмата ги видовме гостите од Сплит - Лука Нижетиќ Џулијано, Горан Каран и Зорица Конџа која, изведувајќи ја песната победничка „А бог да знае" од 1989 година, само нж потсети на некогашниот квалитет на „Макфест".

Симбиоза на нови и не толку стари музички сили, разнообразноста на музички стилови, „препознавање" и недостаток од „она нешто" можеби ќе ги инспирира првите луѓе на "Макфест" да му ја вратат некогашната блескавост.

Понуденото беше само рефлексија од минатото. (В.Т.)

© 2001 Утрински Весник, сите права задржани