Број 2208 понеделник, 16 октомври 2006


  На прво место

   

 

Македонија ќе „сурфа" со помош на УСАИД

Граѓаните ќе имаат можност поблиску да се запознаат со информатичката и комуникациската технологија преку проектот „Македонија сурфа", чија реализација започна во саботата во Скопје, а ќе се организира во уште девет града низ државава.

Проектот е финансиран од УСАИД, а нејзиниот претставник во Македонија, Тим Донеј, вели дека оваа организација ќе продолжи да го поддржува развојот на информатичко-комуникациската технологија. „Македонија е промовирана како прва земја со безжичен Интернет во светот, но, тоа е само почеток. Целта ни е да работиме со Владата за да ја направиме највисок технолошки граѓански сервис во регионот. Тоа го правиме затоа што информатичката технологија штеди пари, штеди време и се бори против корупцијата", изјави Донеј, откако го означи почетокот на бесплатното сурфање на плоштадот „Македонија" во Скопје заедно со премиерот Никола Груевски и скопскиот градоначалник Трифун Костовски.

© 2001 Утрински Весник, сите права задржани